Hoe moet ik motorolie vervangen?

1 Veiligheid & milieu

Laat de motor afkoelen en plaats de auto horizontaal. Let op dat de auto niet kan wegrollen. Olie is dun en loopt makkelijk weg als deze warm is maar deze kan echt te heet worden, denk aan uw veiligheid. Zorg er voor dat de motorolie niet in het milieu kan komen. Tap de olie af. Zet de opvangbak onder de carterplug en draai deze los. Geen punt als de plug in de bak valt. Let wel op de olie kan er met veel spatten uit kan komen een bril dragen is daarom niet overdreven. Laat de olie goed uitdruipen dit kan enkele minuten duren. Maak de carterplug schoon en draai hem weer vast.

2 Motorolie afvullen

Controleer in uw instructieboekje hoeveel olie je moet bijvullen. We adviseren een trechter te gebruiken, denk aan het milieu, verlies van olie en bedenk ook dat als je olie lekt op motordelen die warm worden het ook gaat zal gaan stinken. Controleer daarna het oliepeil en draai de olievuldop dicht als het niveau juist is. Start de motor 1 minuut. Controleer het oliepeil opnieuw. Als je het oliefilter vervangen heeft zal het oliepeil lager zijn vul indien nodig bij. Vul nooit af boven het maximum niveau.

3 Optioneel oliefilter vervangen

Raadpleeg het instructieboekje en draai het oliefilter eraf met een speciale sleutel. Ook hier kan olie uitlopen wees daarop bedacht. Maak de aansluiting schoon en draai het filter met de hand vast.

Wat heb je nodig:

  • De juiste motorolie
  • Olie opvangbak minimaal 6 liter inhoud
  • Schone en niet pluizerige doek
  • Trechter
  • Eventueel een nieuw oliefilter
  • Sleutel voor de carterplug en een sleutel voor uw oliefilter

Klik op de afbeelding waarvoor je olie nodig hebt